maanantai 26. lokakuuta 2009

Kartalla

Pidätkö suunnistamisesta? Kun kuljet maastossa, millaisiin asioihin kiinnität huomiota? Näetkö suuret linjat vai kiinnitätkö huomion pienempiin yksityiskohtiin? Onko metsä sinulle aarreaitta vai pelottavan suuri paikka, missä piilee monenmoisia vaaroja? Pelkäätkö eksymistä? Tutkailetko suuntaa kartan ja kompassin avulla vai oletko saanut lahjaksi suuntavaiston, joka ei petä?

Parisuhteessakin elämme kartalla, joka sisältää itsellemme tiedon siitä, millaisessa maastossa koen kulkevani. Rakkauden kartta kertoo meille sen, mitä pidämme tärkeänä parisuhteessa ja millaisiin asioihin kiinnitämme huomion eläessämme yhteistä arkea. Jaan puolisoni kanssa saman maiseman, mutta ilmeisesti todellakin on niin, että karttamme siitä maisemasta on monilta osin erilainen. On myös mahdollista, että karttamme on samanlainen, mutta kiinnitämme siinä huomion erilaisiin asioihin ja luemme karttamerkkejä eri tavoin.

Toinen meistä huomaa pienetkin nyanssit ja muutokset, jolloin kumpareet muuttuvat helposti suuriksi, vaikeasti ylitettäviksi vuoriksi. Toiselle taas samat mäet ovat pieniä, juuri ja juuri huomattavia pikkumäkiä. Toinen meistä tarkastelee mielellään pieniä yksityiskohtia ja pysähtelee ihastelemaan tai hämmästelemään kaikenlaista samalla, kun toinen keskittää voimansa suurien linjojen selvittämiseen ja reitin pitämiseen selkeänä.

Olen huomannut, että on aikoja, milloin on istuttava alas, pysähdyttävä ja kysyttävä, miten puolisoni näkee tämän yhteisen karttamme, yhteisen arkemme. Millaisiin asioihin hänen huomionsa tällä hetkellä kiinnittyy? Millaisessa maastossa hän kokee kulkevansa? Nauttiiko hän näkemästään vai tuntuuko maasto vaikealta kulkea? Ovatko vastamäet hänelle tällä hetkellä pieniä kumpareita vai vuoria? Millaisista asioista hän innostuu ja mikä hänelle tuo tällä hetkellä hyvää mieltä? Millaisia asioita, muistoja, tilanteita ja kokemuksia hän haluaisi poimia maastostamme säilöäkseen niitä vastaisuuden varalle?

Kun teemme tätä karttojen päivitystä, tulen tietoiseksi siitä, mikä puolisolleni on tärkeää ja samalla huomaan, mikä itselleni merkitsee missäkin elämäntilanteessa. Koska kuljemme elämässämme ja parisuhteessamme jatkuvasti eteenpäin, muuttuvat maisematkin samalla. En voi olettaa, että puolisoni kartta näyttää samalta kuin muutama vuosi sitten, saatikka samalta kuin aloittaessamme seurustelun. Olemme muuttuneet yhdessä karttamme kanssa.

Jotta voimme jakaa toistemme kanssa sitä, mitä koemme, meidän tulee olla tietoisia siitä, miten elämämme maisemaa luemme. Lukutapaamme vaikuttaa kaikki se eletty elämä ja kuljettu maasto, jota olemme aiemmin kulkeneet. Siihen vaikuttaa myös se, mitä odotamme tulevaisuudelta. Olen huomannut, että emme pääse eksymään toisiltamme, kun säännöllisesti päivitämme sitä, mikä toiselle tällä hetkellä, tässä elämänvaiheessa on merkityksellistä. Voimme myös kertoa, minkä kokoiselta edessämme olevat elämän haasteet itsestäni tuntuvat. "Mitä enemmän tuntee ja ymmärtää toista, sitä helpompi on säilyttää yhteys muutostenkin keskellä. Kumppaniin tutustuminen on koko elämän kestävä prosessi, ja se vaatii jatkuvaa valppautta", kirjoittaa Kaarina Määttä pohtiessaan kestävän parisuhteen perusedellytyksiä.

Oletko tällä hetkellä rastilla puolisosi kanssa? Olisiko tarpeen pysähtyä nuotiokahville ja katsoa, mihin suuntaan ja millaista vauhtia seuraavaksi suunnistatte? Vai oletteko kadottaneet suunnan ja lähes jo toisistannekin eksyneet? Istuisitteko silloinkin alas ja jakaisitte ajatuksenne siitä, miltä kartta kummastakin juuri nyt näyttää? Kerro puolisollesi omista mäistäsi, omista kumpareistasi, omista havainnoistasi ja tuntemuksistasi. Saatat yllättää hänet ja keskustelun myötä yhteinen suunta on jälleen helpompi löytää. Yhteisen tulevaisuudentoiveen jakaminen ja tavoitteleminen kannustaa etsimään yhteistä suuntaa ja reittiä.

P.s. Selvennykseksi todettakoon, että tämä teksti ei kerro yhtään mitään kirjoittajan todellisista suunnistustaidoista. Lukion viimeisellä suunnistustunnilla jäi kaikki rastit löytymättä ja kompassi meni täysin sekaisin... Toistaiseksi ainakin parisuhteen kartalla suunnistaminen on onnistunut huomattavasti paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti