torstai 27. elokuuta 2009

Palikkatesti


Lokakuussa julkaistaan Parisuhteen Palikat, talo jokaiselle parisuhteen rakentamisesta kiinnostuneelle. Millaisen parisuhteen talon sinä haluaisit rakentaa? Millaisia palikoita siihen haluat sisällyttää? Tekisitkö sen puusta, kivestä, harkoista, savesta vai tiilistä? Millä eristäisit? Miten maalaisit ulkoa, miten koristaisit sisältä?

Parisuhdetaloon ei juurikaan löydy rakennusmääräyksiä, mutta suosituksia kylläkin laidasta laitaan. Mistä löytää se toimivin suositus? Mitä neuvojaa kuunnella? Mistä opista ottaa onkeensa? Vähemmän on myöskin rakennusvalvontaa tai virkamiehiä sitä varten, että parisuhdetalon eri rakennusvaiheita joku tulisi tarkastamaan ja hyväksymään ennen kuin voi siirtyä seuraavaan rakennusvaiheeseen. Nimellinen lupa ainakin vihkimisen yhteydessä parisuhdetalon rakentamiselle myönnetään seurakunnasta tai maistraatista, mutta yleensä ei kaiketi näitä rakennuslupia evätä. Aina niitä ei edes kysytä, kun taloa tehdään... Olemme aika lailla vapaita rakentamaan oman parisuhdetalomme juuri niin kuin yhdessä haluamme ja toivottavaa tietenkin olisi, että kummankin toiveita asiassa kuunneltaisiin.

Oleellisinta lienee tässäkin talossa perustus. "Virallisessa", etukäteen mietityssä talossa se on sitoutuminen. Moni ehkä yllättyy, koska nykyään annetaan ymmärtää, että rakkaus on hyvän parisuhteen ainoa ja oikea perustus. "Virallisessa" talossa rakkaus onkin kaiken kattona suojaamassa, pitämässä tuulta ulkona ja liittämässä eri rakenteita yhteen, ei perustuksena. Tässä piilee mielestäni oiva viisaus, sillä mitään tärkeää ei voi rakentaa tunnelman tai tunteen varaan. Tunteita ja tunnelmaa toki tarvitaan talon oleellisena rakennusmateriaalina, mutta niiden varaan rakennettu talo leijailisi helposti kuin leija taivaalla. Perustus ei saa keikahtaa eikä leijua, jos talon on tarkoitus pysyä pystyssä.

Sitoutuminen sen sijaan vaatii tietoista pohdintaa ja tahdonilmaisua. Sitoutumisen ei pitäisi olla kiinni hetken tunteista eikä sen pitäisi hetkahtaa, vaikka välillä palikat menisivätkin sekaisin, home alkaisi kasvaa rakenteissa, ikkunoista ja ovista vetäisi, tulisi kosteusvaurioita, vaikeuksia lasten kanssa, hankaluuksia työelämässä tai muita elämänkolhuja. Silloin kun tunne- ja tarvetasolla parisuhdetalossa tuulee, myös rakkaus tunteena saa kyytiä tuulen mukana. Sitoutuminen yhteiseen taloon pitää tuulista huolimatta perustan silti kunnossa ja paikallaan. "Minä en lähde tästä minnekään, pysyn vierelläsi ja taistelen kanssasi. Olen niin luvannut enkä luovuta, ainakaan kevyin perustein.", kertoo sitoutumisen palikka meille.

Mutta ajoittain tämä parisuhdetalo on kyllä vaativampi kuin mikään palikkatesti. Miten sijoittaa samaan taloon kahden eri ihmisen toiveet, haaveet, tarpeet, unelmat ja realiteetit? Mitä tehdä, kun selkeitä käsikirjoja ei oikein ole olemassa ja rakennusohjeetkin ovat välillä aivan ristiriidassa keskenään? Tai kun jokin oleellinen palikka on kerta kaikkiaan kadonnut? Kaiken lisäksi jossakin tilanteessa palikoita voi olla enemmän kuin mitä taloon mahtuu! Silloin ei kaiketi ole muuta vaihtoehtoa kuin etsiä yhteinen ratkaisu. Istua alas, puhua, puhua ja puhua. Tutustua sekä itselle merkityksellisiin asioihin että olla uteliaana kuuntelemassa, millaisia palikoita rakkaani omaan taloonsa haluaisi.

Voitte aloittaa yhteisen talonne kuntoarvion ja remonttisuunnitelman tekemisen laittamalla ensiksi omat palikkanne paikalleen ja sitten sijoittamalla kolmanteen taloon yhteiset palikkanne. Millaisen suunnitelman saatte aikaan? Millaista huoltosuunnitelmaa talonne kaipaa? Miten alatte vaalia sitä, että talonne säilyy hyvässä kunnossa vuosikymmeniä eteenpäin? Mihin itse olet valmis varmistaaksesi talon säilymisen? Haluatko sitoutua talonne korjaamiseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti